”Casa Unirea”, un program investițional de circa 100 milioane de euro, lăsat să moară de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

”Casa Unirea”, un program investițional de circa 100 milioane de euro, lăsat să moară de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
”Casa Unirea”, un program investițional de circa 100 milioane de euro, lăsat să moară de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Publicat: 01/03/2021, 14:10
Actualizat: 06/03/2021, 13:33

La sfârșitul anului 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a înființat compania de stat Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, scopul fiind acela de a fi create 80 de magazine, la nivel național, întreaga structură fiind bazată pe trei piloni esențiali.

”Casa Unirea” se transforma, astfel, într-un program investițional de circa 100 milioane de euro, care avea să includă:

  • cel puțin 10 platforme de preluare, sortare, condiționare, păstrare, ambalare și analiză a legumelor și fructelor
  • structură de achiziție și procesare primară a peștelui de apă dulce de tip bursă
  • cel puțin 2 platforme de achiziție și însilozare a cerealelor, cu o capacitate de circa 200-300.000 de tone;
  • cel puțin 10 clustere agricole (n.red. – o grupare de producători, utilizatori şi /sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din UE în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici)

Numai că drumul de la teorie la practică s-a dovedit a fi mult mai anevoios decât se anticipa, iar în ultima perioadă se vorbește, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de o ”resetare” a acestui proiect implementat pe 3 piloni principali, considerându-se că proiectul nu era ”fiabil” în foma inițială.

“Scopul ei nu este să deschidă magazine, din punctul meu de vedere trebuie să fie o curea de transmisie către piată a producătorului, să ofere niște spații unde să comercialize producția și să putem să facem inclusiv activități de export de animale vii”, a declarat, potrivit foodbiz.ro, Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Unirea putea reduce importul prin acțiunile ei de valorificare și trimitere pe piață a unor cantități sporite de mărfuri agroalimentare românești. Casa putea elimina sau măcar reduce fenomenul pervers al „foarfecelui prețurilor” manifestat prin situații ca acelea prin care vindem grâu și cumpărăm cocă congelată sau exportăm floarea soarelui in Ungaria și importăm de la ei uleiul”, considera Mircea Coșea în curierulnational.ro.

Pilonul legume–fructe

Este principalul motor întrucât piața națională pe acest segment este foarte mare, dar este necesar ca motorul de funcționare să fie bazinele legumicole mai puțin consacrate și care nu au piață de desfacere astfel cum o au cele mari și care se află deja în piață. La baza înființării S.N. Casa Română de Comerț Agroalimentar – UNIREA SA a stat nevoia micilor fermieri și producători de a avea acces la soluții de valorificare a produselor în cantități mici și neuniforme. Societatea ar trebui să funcționeze ca integrator și să coordoneze printr-o rețea teritorială pentru micii producători, cei defavorizați, astfel încât să fie valorificate resursele agroalimentare și să se scurteze lanțul de la producător la consumator.

Casa Unirea este o întreprindere publică și poate opera în condiții de piață ca un investitor privat prudent așa încât a avut și are în vedere dezvoltarea și implicarea în activități economice rentabile în timp rezonabil, așa cum este în cazul sectorului legume-fructe. Pentru acest plan de relansare se iau în vedere anumite grupuri de producători, adică acei producători medii și mici care au deja infrastructura necesară colectării, sortării și ambalării dar au nevoie de piață de desfacere.

Prin forma de colaborare cu Casa Unirea ar crește capacitatea de negociere pentru mărfuri către marile rețele de desfacere, s-ar putea micșora termenele de plată către producători, ceea ce le-ar asigura cash-flow și ar avea, astfel, siguranța că își vor vinde toată marfa contractată. Pas cu pas, și micii producători ar putea adera la aceste conexiuni ale pieței.

Forma de colaborare propusă ar fi ca aceste centre de ambalare, depozitare și sortare să fie în parteneriat cu Casa Unirea care, adunând mai multe depozite sau grupuri de producători, să poată negocia cu marii retaileri prețurile și cantitățile acestor mărfuri așa încât produsul romanesc să ajungă organizat și standardizat pe piața de desfacere.

Pentru ca o societate să funcționeze economic și eficient este necesar ca activitatea să pornească de la o minima infrastructură, neexcluzând-se posibilitatea ca micii producători să aibă acte de comerț cu societatea. De asemenea, exista posibilitatea ca, în viitor, în funcție de profitabilitatea și potențialul zonei, societatea să investească în centre de colectare în bazine legumicole pentru a se asigura infrastructura și echilibrul economic.

În cadrul asocierii, Casa Unirea va pune la dispoziție un sistem de vânzare unitar la nivel global. Acest proiect pilot promovează eficiența unirii fermierilor în cooperative și accesul la piață prin relația de colaborare cu Casa Unirea. Proiectul se multiplică la nivel național în relație cu alte cooperative, toate promovând, sub aceeași umbrelă, produsul românesc.

Pilonul pește

Își desfășoară activitatea la punctul de lucru de la Tulcea care are denumirea generică de „Bursa de Pește”. Acesta este un Centru de Primă Vânzare reprezentând un obiectiv strategic național al acționarului prin care se dorea valorificarea peștelui și a produselor din pește de apă dulce, cu precădere a acelui pește care provine din Delta Dunării, dar fără a se limita la aceasta. Acest mecanism dorește stabilirea controlului calităţii și trasabilității.

De asemenea, prin crearea acestui mecanism se are în vedere eliminarea evaziunii fiscale. Mai mult decât atât, dezvoltarea mecanismului în discuție îndeplinește un rol social venind în suportul pescarilor care nu beneficiază de piață de desfacere.

Obiectivul de la Tulcea aflat în proprietatea A.N.P.A. nu poate funcționa ca o Bursă așa cum este ea definită ci este un punct de debarcare și un centru de primă vânzare, având în acest sens toate autorizările eliberate de autoritățile competente (A.R.B.D.D. și A.N.P.A.). Obiectivul a avut rolul de a crea un mecanism tip bursă astfel încât a fost  creată o platformă online www.bursadepestetulcea.ro, și a fost creată o aplicație online. În acest sens societatea deține coduri C.A.E.N. deja autorizate pentru comercializarea peștelui și produselor din pește precum și pentru prelucrarea peștelui și produselor din pește.

Ca urmare a acestor aspecte trebuie subliniat faptul ca punctul de lucru are capacitatea umană și resursele primare pentru a funcționa ca C.P.V. pentru întreaga zonă.

Pentru ca pescarii să nu mai fie obligați să vândă la negru este imperios necesar ca tot ceea ce înseamnă cota dată, ce aparține A.N.P.A., să fie trecută sau înregistrată prin Bursa de unde, cu ajutorul capacității mari de achiziție a marilor retaileri, marfa proaspătă sau prelucrată primar să poată fi distribuită pe piața de desfacere reglementată.

De asemenea, și punctul de lucru Chilia, după minime investiții poate fi autorizat ca punct de debarcare și centru de primă vânzare deoarece are toată logistica și infrastructura necesară. Valoarea pe care o dă acest punct rezidă în capacitatea de a colecta cantități de pește dintr-o zonă slab reprezentată în ceea ce înseamnă existența altor centre de primă vânzare. Zona brațului Chilia este o zona încă neexploatată suficient și capabilă de cantități mari de pește.

Pentru operaționalizarea acestui punct de lucru este necesar a fi parcurși următorii pași:

  • Planificare producția astfel încât să se asigure recuperarea investițiilor în termen de 6 luni;
  • Operaționalizarea punctului de lucru Chilia Veche pentru a deveni P.D. și C.P.V. în vederea contractării resursei piscicole direct de la pescari;
  • Realizarea unui plan de investiții minim pentru procesarea peștelui achiziționat.
  • Pe lângă pescarii de din Delta Dunării, Casa Unirea nu exclude varianta de a colabora cu zona de acvacultura și cu incintele pescărești care vor agrea soluția de valorificare propusă de Casa Unirea pentru a-și putea folosi timpul și resursele în scopul creșterii și/sau diversificării producției.

Pilonul lâna

A pornit de la ideea că există o cantitate mare de materie primă dat fiind specificul României de țară în creșterea ovinelor, în special în anumite zone, consacrate. În acest context, trebuie să observam că la nivelul țării nu există nicio stație de spălare a lânii, dar în contrapondere există o nevoie extrem de mare a crescătorului de ovine de a beneficia de un astfel de centru, așa încât, înființarea unui centru este beneficiu la modul general.

Proiectată să asigure colectarea, sortarea și spălarea unei cantități de circa 6.000 to de lână pe an, Stației de achiziție, sortare și spălare a lânii i-au fost alocate prin T.I.I.P. 2,33 mil Euro.

Trebuie identificat locul adecvat – sursa de curent, sursa de apă, stație de epurare a apei industriale funcționale, întocmite actele premergătoare cu autoritatea locală, identificați și contactați constructorul structurii de adăpostire, furnizorul utilajului și  consultați specialiști pentru a asigura o optima organizare tehnologică dar și exploatarea cea mai eficientă a produselor – din datele analizate pana cum ar fi peste 3.800 tone de lână sortată, spălată, presată și circa 300 tone de lanolină.

Casa Unirea trebuie să reprezinte nucleul unei baze de date

Casa Unirea trebuie să reprezinte nucleul unei baze de date cu toate segmentele ce alcătuiesc lanțul de producție agroalimentară: fermieri, centre de colectare, unități de depozitare, unități de procesare, unități de vânzare etc.

Cele mai sus enumerate sunt entități terțe, operatori economici, persoane fizice, persoane juridice private ce vor fi interconectate prin parteneriat cu Casa Unirea astfel încât vom putea duce resursa/materia primă dintr-o zonă într-o unitate de procesare sau vânzare din aceeași zona sau din alte zone apropiate. Toate acestea se vor realiza utilizând capacități logistice din mediul privat aflate în parteneriat cu Casa Unirea.

Tot în acest context, pentru parteneri din producție, Casa Unirea poate oferi toate serviciile necesare, prin parteneriat cu furnizori de servicii, precum: servicii financiare, asigurări, control fito-sanitar, control sanitar-veterinar, consultanță juridică și de afaceri, suport furnizare utilaje și service utilaje și, nu în ultimul rând, legătura cu stațiunile de cercetare ce pot furniza inputuri pentru producători (cultivatori de cereale, legumicultori, pomicultori, pescari, crescători de animale).

Din toate mișcările de mărfuri și contracte derulate în acest proces, Casa Unirea trebuie să beneficieze de un venit pentru a fi sustenabilă și pentru a se implica în dezvoltarea, ulterior, și a altor zone/produse în care acționarul decide (fabrica de procesare de ex ).

În acest sens, cei trei pilonii analizați și bugetați în cadrul Casei Unirea și anume mecanismul pentru comercializare pește și prelucrare produse din pește la Tulcea, scurtarea lanțului de la producător la consumator pentru pilonul legume-fructe și stația de spălare lână sa poată fi implementați la nivel național. Societatea Casa Unirea poate avea un scop economic și un scop social daca sunt create premisele certe necesare pieței actuale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal